Menu

  • EΞΩΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΑΜΕΡΙΚΗ
  • Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

    Σαντορίνη

    Η Σαντορίνη βρίσκεται στις Νότιες Κυκλάδες, Νότια της Ίου και της Σικίνου, Νοτιοανατολικά της Φολεγάνδρου, Δυτικά της Ανάφης και Βόρεια της Κρήτης, σε απόσταση 130 ν.μ από τον Πειραιά και 70 ν.μ. από την Κρήτη. Μαζί με την γειτονική Ανάφη είναι το πιο κοντινό στην Κρήτη νησί των Κυκλάδων. 'Εχει έκταση 96 τ.χλμ., ακτογραμμή 69 χλμ. και περίπου 11 χιλιάδες μόνιμο πληθυσμό. Το επίσημο όνομά της είναι Θήρα, αλλά είναι περισσότερο γνωστή και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο ως Σαντορίνη.
    Το νησί είναι μοναδικό τόσο για το σχήμα του όσο και για το τοπίο του. Ολόκληρο το νησί είναι ένα ηφαίστειο, ακόμα ενεργό και το σχήμα της είναι το αποτέλεσμα των πολλών ηφαιστειακών εκρήξεων σε διάφορες περιόδους κατά το παρελθόν. Η πιο σημαντική από τις εκρήξεις φαίνεται ότι έγινε περίπου το 1500 π.Χ. τότε που ολόκληρο το δυτικό τμήμα της εξαφανίστηκε στα νερά της θάλασσας που κατέκλυσε το κενό που δημιουργήθηκε από την βίαιη έκρηξη και σχηματίστηκαν τα τοιχώματα της εντυπωσιακής «καλδέρας» από τα υπολείμματα του κρατήρα, από 150 έως 300 μέτρα απότομος βράχος από σκληρό ηφαιστειακό υλικό. Τα δυο μικρά νησάκια, Θηρασία και Ασπρονήσι (ή Άσπρο), απέναντι από την καλδέρα στα Δυτικά, σχηματίζοντας ένα ιδεατό κύκλο με το κυρίως νησί, δίνοντας μιαω αμυδρή εικόνα του σχήματος που είχε πριν από τη μεγάλη έκρηξη του 1500. Μπορούμε να φανταστούμε ένα σχεδόν στρογγυλό νησί κι έτσι να δικαιολογήσουμε το αρχαίο ελληνικό όνομά του, Στρογγύλη. Η καλδέρα, ο κρατήρας του ηφαιστείου, καλύπτει μια έκταση 32 τ.χλμ. και έχει βάθος από 300 έως 600 μ. Σχεδόν στο κέντρο της υπάρχουν δύο νησιά που εμφανίστηκαν από την ηφαιστειακή δραστηριότητα πιο πρόσφατων εποχών: η Παλαιά Καμένη και η Νέα Καμένη, απ' όπου αναδύονται θειούχοι ατμοί, αποτελούν μια ζωντανή μαρτυρία και υπενθύμιση ότι το ηφαίστειο είναι ακόμη ενεργό.



    Η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο ρομαντικά μέρη στο κόσμο. Το ηλιοβασίλεμα από την Οία και το Ημεροβίγλι είναι ένα θέαμα που δεν πρέπει να το χάσει κανείς. Ο ήλιος βυθίζεται αργά-αργά και χάνεται στη θάλασσα, λούζοντας το τοπίο με χρώματα που καλύπτουν όλο το φάσμα αρχίζοντας από μενεξεδένιες και μπλε αποχρώσεις και φτάνοντας σε πορτοκαλοκίτρινες και κόκκινες της φωτιάς. Νοιώθει κανείς ότι η καλντέρα φλέγεται. Θαρρείς πως το ηφαίστειο ξύπνησε και πάλι.
    Και καθώς το σούρουπο πέφτει πάνω στο νησί, η θέα από την καλντέρα είναι εκπληκτική. Αν τύχει μάλιστα να είναι και πανσέληνος, το ασημένιο φως στα σκούρα νερά της θάλασσας φαίνεται σαν να οδηγεί σε μια φανταστική πορεία μακριά στο άγνωστο. Δεν είναι λοιπόν παράξενο που πολλά ζευγάρια διαλέγουν την Σαντορίνη για να περάσουν το μήνα του μέλιτος ή ακόμα και για την ίδια την τελετή του γάμου τους.
    Το νησί έχει 17 χωριά, άλλα στη παραλία και άλλα μεσόγεια, που το καθένα τους έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα. Όλα σχεδόν ανθούν και ευημερούν σήμερα, χάρη στην μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.
    Η Σαντορίνη έχει τακτική συγκοινωνία από τον Πειραιά και την Ραφήνα με συμβατικά, χάι σπηντ ή και με ιπτάμενα δελφίνια. Ένα τουλάχιστον πλοίο την ημέρα φτάνει στο νησί το χειμώνα και περισσότερα από δύο το καλοκαίρι και έτσι έχει τακτική σύνδεση και με τα άλλα νησιά της γραμμής, την Πάρο, τη Νάξο, την Ίο όλο το χρόνο. Επίσης συνδέεται ακτοπλοϊκά και με την Θεσσαλονίκη, ενώ το καλοκαίρι λειτουργούν απ΄ ευθείας γραμμές προς την Μύκονο, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Το λιμάνι του νησιού είναι στον κόλπο του Αθηνιού, 9 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα, τα Φηρά.






    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου