Menu

  • EΞΩΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΑΜΕΡΙΚΗ
  • Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

    Χίος: Η μυροβόλος του Αιγαίου

    Χίος: Η μυροβόλος του ΑιγαίουΜέσα στις ατμοσφαιρικές μεσαιωνικές γειτονιές που μαρτυρούν την ύπαρξη πολλών γενεών αφήνοντας το δικό τους αποτύπωμα στο χρόνο και στην ιστορία, τα παραδοσιακά χωριά και τα αρχοντικά, τα μποστάνια με τα εσπεριδοειδή και τα μοσχομυριστά λουλούδια, ξεπηδά η πανέμορφη Χίος. Φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και έγινε η αφορμή για να γίνει γνωστή σε όλη την Ευρώπη η οθωμανική βιαιότητα μέσα από τα μάτια του Ευγένιου Ντελακρουά και τον πίνακα «Η σφαγή της Χίου».
    Αποτελεί το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλαδας. Οι κάτοικοί του αιώνες ολόκληρους σμιλεύουν πάνω στα δέντρα τη ζωή τους και αυτά από ευγνωμοσύνη τους χαρίζουν «δάκρυα» χαράς, τη γλυκιά και πολύτιμη μαστίχα της Χίου, η οποία αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
    Βάλτε πλώρη για τη Χίο...
    Η Χίος βρίσκεται στην άκρη του Αιγαίου ανάμεσα στα Ψαρά, τα Αντίψαρα και τις Οινούσες αγναντεύοντας τα μικρασιατικά παράλια. Με το αεροπλάνο απέχει μόλις 35 λεπτά από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ενώ πραγματοποιούνται πτήσεις και από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Εναλλακτικά, μπορείτε να φ
    τάσετε στο νησί με πλοίο είτε συμβατικό είτε ταχύπλοο σε 9 και 4,5 περίπου ώρες κατά αντιστοιχία.
    Χίος: Η μυροβόλος του ΑιγαίουΦτάνοντας στη Χώρα, περπατήστε στον παραλιακό δρόμο του λιμανιού και πριν ξεκινήσετε την περιήγηση, καθήστε να απολαύσετε ένα δροσερό χυμό σε μια από τις προσεγμένες καφετέριες. Στη νότια πλευρά διασχίζοντας το κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο της Απλωταριάς θα έχετε την ευκαιρία να χαζέψετε και ίσως να ψωνίσετε κάτι από τα όμορφα μαγαζάκια που βρίσκονται εκεί. Προχωρώντας θα νιώσετε αμέσως τη ζωντάνια αυτού του τόπου και τον πνευματικό οργασμό που τον χαρακτηρίζει αναμέσα σε βιβλιοθήκες, σχολεία και σε πλήθος από πάσης φύσεως εκδηλώσεων, σεμιναρίων, θεατρικών παραστάσεων που λαμβάνουν χώρα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο. Επισκεφτείτε το Ναυτικό Μουσείο και θαυμάστε τη ναυτική παράδοση των ντόπιων.
    Προσπερνώντας όμορφα και κομψά νεοκλασικά η βόλτα είναι χάρμα οφθαλμών. Στην πλατεία του Βουνακίου θα συναντήσετε τον υπέροχο δημοτικό κήπο ενώ θα προσέξετε τα έκδηλα σημάδια από την μακρόχρονη παραμονή των Τούρκων, όπως αυτά αποτυπώνονται στα Μπαιρακλή Τζαμί, το Οσμανιέ Τζαμί και στις διάσπαρτες οθωμανικές κρήνες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τόσο το Βυζαντινό Μουσείο όσο και το τούρκικο νεκροταφείο με τις πινελιές από το τούρκικο μπαροκ αλλά και την ελληνική γλυπτική που βρίσκεται μέσα στο κάστρο της πόλης. Από την πλατεία πάρτε την οδό Κέννεντυ, θα σας οδηγήσει στο Κάστρο, το παλαιό κατοικημένο φρούριο με τα πολλά καλντερίμια και τα ερείπια από διάφορες ιστορικές περιόδους. Μη διστάσετε να μπείτε στην περίφημη Φυλακή που υπάρχει εκεί.
    Χίος: Η μυροβόλος του ΑιγαίουΜια βόλτα τριγύρω σαν ένα ταξίδι στο χρόνο
    Κοντά στη Χώρα βρίσκεται ο Κάμπος. Είναι ένας εντυπωσιακός οικισμός με ξεχωριστή αρχιτεκτονική στα παλιά καλοδιατηρημένα αρχοντικά και στις εξοχικές επαύλεις που έχει ως βάση την πέτρα σε χρώματα κόκκινο και ώχρα. Τα περίτεχνα ανάγλυφα και τα ψηφιδώτα που κοσμούν τα σπίτια θα σας αφήσουν άφωνους. Οι περιποιημένες αυλές με τα διάφορα λουλούδια θα σας φτιάξουν τη διάθεση με τα τόσα χρώματα και αρώματα. Αν έχετε ποδήλατο, μπορείτε να γυρίσετε όλο τον οικισμό μ’ αυτό απολαμβάνοντας κάθε γωνιά του. Πολύ κοντά στον Κάμπο βρίσκεται και η κατάφυτη παραθαλάσσια κωμόπολη Βροντάδος. Αξίζει να βγάλετε μια φωτογραφία με φόντο τους γραφικούς πέτρινους ανεμόμυλους που στριφογυρίζουν στο ρυθμό του αέρα. Το μερός αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς ναυτικούς και εφοπλιστές.
    Χίος: Η μυροβόλος του ΑιγαίουΤο νησί, όμως περισσότερο από όλες τις περιοχές του, φημίζεται για την εύφορη κοιλάδα που περιστοιχίζεται από τα πασίγνωστα μαστιχοχώρια. Στην κυριολεξία πρόκειται για υπαίθρια μουσεία μιας και όλα είναι διατηρημένοι μεσαιωνικοί οικισμοί. Το Πυργί, τα Μεστά, οι Ολύμποι και άλλα είναι κάποια από τα χωριά αυτά που όλα έχουν κοινό παρονομαστή τη μαστίχα. Οι ντόπιοι, αφού καθαρίζουν την περιοχή κάτω από το σχίνο από πέτρες και φύλλα, την ασπροχωματίζουν και ύστερα «κεντάνε» το δέντρο και σιγά σιγά η μαστίχα τρέχει κάτω, για να τη μαζέψουν στο τέλος. Η μαστίχα είναι τοπικό προϊόν που αποτελεί τη βάση για γλυκά του κουταλιού, λικέρ, φαγητά ενώ χρησιμοποιείται στην ιατρική ορθοδοντική και την αρωματοποιία.
    Στους Ολύμπους θα σας δημιουργηθεί έντονα η εντύπωση πως είστε σε μιαν άλλη εποχή καθώς θα περιδιαβαίνετε ανάμεσα στα πέτρινα σοκάκια, τις καμάρες με τα εκπληκτικά σχέδια  και τις μικρές ξύλινες πόρτες, τις βοκαμβίλιες που κρέμονται από τα μπαλκόνια και στολίζουν τους λευκούς τοίχους. Θα συναντήσετε μαγγανοπήγαδα και ίσως σε κάποια γωνιά δείτε κάποιο ντόπιο ηλικιωμένο να περνάει μαζί με το γέρικο γάϊδαρό του και να σας χαρίζει ένα γλυκό χαμόγελο κάτω από το καυτό ήλιο. Θα νομίσετε πώς βγήκε μέσα από κάποια ελληνική ταινία του ’60.
    Χίος: Η μυροβόλος του ΑιγαίουΣτα Μεστά θα μπείτε από την μεγάληπόρτα του Καπετάνιου, την επιβλητική είσοδο του χωριού. Θα θαυμάσετε αυτό τον οικισμό που μοιάζει με κάστρο με τους διαδοχικούς θόλους και τα δαιδαλώδη στενά που οδηγούν άλλωτε σε εξόδους κι άλλοτε σε αδιέξοδα. Στον Παλιό Ταξιάρχη θα έχετε την ευκαιρία να δείτε απο κοντά το εκπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο με αναπαράσταση από τα πάθη του Χριστού και άλλα. Ξαποστάστε να φάτε στα ταβερνάκια νόστιμους μεζέδες και να δοκιμάσετε από το καλύτερο κρασί όλου του νησιού, το μεστούσικο. Εκεί, ίσως ακούσετε τις ωραίες ιστορίες Αθηναίων που πήραν σύνταξη και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο νησί αλλά και νέων επαγγελματιών ανθρώπων που επέλεξαν το τόπο για να ζήσουν πιο ανθρώπινα.
    Παραλίες
    Η Χίος διαθέτει πολλές καθαρές παραλίες και με μεγάλη ποικιλία καλύπτοντας όλα τα γούστα. Στη Γιόσσωνα και το Γυαλισκάρι θα κάνετε ηλιοθεραπεία επάνω σε άσπρα βότσαλα και θα κολυμπήσετε σε κρυστάλλινα νερά. Στη κοσμοπολίτικη Κώμη και στοΛημνιώνα οι παραλίες προσφέρονται για όσους προτιμούν τη ψιλή άμμο. Στα Μαύρα Βόλια θα εκπλαγείτε από το μαύρο χρώμα που έχουν τα βότσαλα, το οποίο οφείλεται σε πρότερη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Όσες μέρες κι αν μείνετε στο νησί, οι επιλογές για τις βουτιές σας είναι τόσες πολλές που έχετε τη δυνατότητα να δροσίζεστε κάθε μέρα και σε άλλη ακρογιαλιά. Στις διάφορες διαδρομές με το αυτοκίνητο να έχετε το νου σας, καθώς υπάρχουν διάφοροι μικροί και γοητευτικοί όρμοι, ιδανικοί αν ζητάτε ησυχία και απομόνωση.
    Χίος: Η μυροβόλος του ΑιγαίουΓευστικές και μουσικές αποδράσεις
    Εστιατόρια και ταβερνάκια υπάρχουν πολλά τόσο στη Χώρα όσο και σε όλα τα χωριά του νησιού. Εξαιρετικά και διαφορετικά πιάτα είναι το λιόκαυτο (ψάρι που ψήνεται στον ήλιο) καθώς και η ταμπουραδόπιτα (με κόκκινη κολοκύθα και τυρί) ενώ το φρέσκο τυρί «μαστέλο» ψημένο στα κάρβουνα θα σας πάρει το μυαλό! Πολύ καλές επιλογές είναι το «Τσίκουδο» στην προκυμαία της Χίου καθώς και το «Κεχριμπάρι», επίσης στη Χώρα. Μη ξεχάσετε να ολοκληρώσετε το γεύμα σας με ένα εκλεκτο επιδόρπιο από μαστίχα φυσικά!
    Η νυχτερινή διασκέδαση του νησιού θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα. Υπάρχουν μπαράκια για ένα ήρεμο ποτό, πολλές ταβέρνες με πολύ διαλεχτά μουσικά σχήματα και φυσικά τα δεκάδες πανηγύρια για όσους αγαπούν την παράδοση και θέλουν να χορέψουν μαζί με τους ντόπιους συρτούς, σούστες, καρσιλαμάδες και χασάπικα σ’ ένα κλίμα ευφορίας και χαράς. Επίσης, το καλοκαίρι συμβαίνουν πολλές όμορφες συναυλίες κάτω από το φως του φεγγαριού.
    Χίος: Η μυροβόλος του ΑιγαίουΔιανυκτέρευση
    Στο «Ξενοδοχείο Χανδρής» θα μπορέσετε να απολαύσετε ξεκούραση σε δωμάτια με θέα είτε προς τη θάλασσα είτε προς τα περιβόλια του Κάμπου. Στο «Αίπος Village» στο Βροντάδο θα απολαύσετε διαμονή σε ένα μικρό «χωριό» απολύτως εναρμονισμένο με το περιβάλλον που περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες καθώς και τη δυνατότητα αγροτουρισμού.
    Στο τέλος αυτού του ταξιδιού σας θα έχετε μια αίσθηση πώς σίγουρα δεν είδατε πολλά, μιας και το νησί είναι μεγάλο ενώ κάθε γωνιά και κάθε χωριό του μαγνητίζει τον επισκέπτη και τον κρατά για ώρες. Να φροντίσετε να πάρετε μαζί σας χιώτικο ούζο και φυσικά το χαρακτηριστικό γλυκό «υποβρύχιο» από μαστίχα. Η Χίος είναι σαν μια γυναίκα όμορφη, αυτάρκης και ζωντανή που πορεύεται αντίθετα μέσα στο χρόνο, χωρίς να γερνάει ποτέ. Παραμένει πάντα ένας ελκυστικός, μυρωδάτος μαστιχοπροορισμός!

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου